Švédsko – den první: příjezd do Falunu

Pátek 13. května (čtvrtek 12. května) - Psal se čtvrtek 12. května, když naše výprava čítající devět členů ze Slavie (Apča, Andrejka, Nikča, Dan, Kuba, Honza, Hanka, Jedla a Předseda), deset členů z OKáčka a další čtyři z Jičína vyrazila směrem na sever. Přestože byl oproti minulým ročníkům pro letošní návštěvu Skandinávie zvolen pozdější termín, teplým oblečením jsme se letos museli vybavit i tak, jelikož cíl naší cesty, lyžařské středisko Falun, ve kterém se koná letošní 10-MILA, leží až za šedesátou rovnoběžkou.

Prvním stanovištěm naší cesty byl německý přístav Rostock, odkud nás v pátek v noci odvezl trajekt do dánského města Gedser. Po probdělých třech hodinách plavby nás čekala celodenní jízda auty. Pohled na dánské větrné elektrárny a mosty se postupně měnil ve Švédské kopečky a jezera. Cestu jsme si krátili sledováním přírody i filmů, čtením nebo dospáváním předešlé noci. Náš posun na sever se začal projevovat postupným ochlazováním a krásné slunečné počasí vystřídal déšť.

Do města Falun, proslulého lyžařského střediska, jemuž dominují dva obří skokanské můstky, jsme dorazili kolem šesté hodiny odpoledne. Po vyložení všech věcí proběhl krátký individuální trénink v podobě výklusu po okolí a přípravy na zítřejší Tiomilu, od které už nás dělí jen noc v pro nás vyhrazeném prostoru patnácti metrů čtverečných, kde se musíme vyspat v téměř celém složení, tj. v osmnácti lidech.


Jakub Hájek | 13.5.2016

zpětzpět